Wat mensen soms vergeten of zich niet beseffen is dat een verslaving niet alleen maar bestaat uit afhankelijkheid naar middelen zoals drank en drugs. Mensen kunnen ook verslaafd raken aan gewoontes zoals werken, social media, gamen of gokken. Deze soorten van verslaving worden wel eens onderschat maar zijn minstens net zo schadelijk als tastbare middelen. Voor een werknemer of werkgever is het dus belangrijk om zich bewust te zijn van alle soorten verslavingen die op de werkvloer actief kunnen zijn. Wat soms nog belangrijker kan zijn, is de preventie van deze verslavingen op de werkvloer. We hebben hieronder vijf bruikbare tips uitgelegd die iedere werkgever toe kan passen op de werkvloer, om hun werknemers zoveel mogelijk te behoeden voor verslavingen. 

 

1. Een goed en duidelijk beleid 

Door een goed en duidelijk beleid op te stellen voor uw werknemers kan er soms een veel ellende bespaard worden. Zo is voorkomen immers beter dan genezen. Een goed beleid kan duidelijkheid en structuur scheppen bij werknemers. Zo een beleid kan over meerdere onderwerpen gaan. Denk bijvoorbeeld aan; 

 

  • Een alcohol en drugsbeleid. Is alcohol toegestaan op de vrijdagmiddagborrel of andere momenten? 
  • Sanctiebeleid. Welke stappen worden er ondernomen als regels of afspraken overtreden worden? 
  • Mogelijkheid voor begeleiding. Is er ruimte voor 1 op 1 begeleiding of een vertrouwenspersoon, mocht hier ooit vraag naar zijn binnen het bedrijf? 

 

2. Creëer een draagvlak 

Wanneer er duidelijkheid is over het beleid dat er op de werkvloer gehanteerd wordt, is het handig om een draagvlak voor verslavingen te creëren. Maak het bijvoorbeeld een zo laagdrempelig mogelijk onderwerp zodat uw werknemers het gevoel hebben dat ze de situatie bespreekbaar kunnen maken. Dit kan op verschillende manieren. Een voorbeeld is een kennismiddag organiseren, waarbij er een spreker of ervarende op de werkvloer langskomt om verhalen of tips te delen. 

 

3. Wees bewust over de gevolgen en gevaren 

De uitspraak kennis is macht is niet voor niets een cliché. Wanneer u precies weet waar u mee te maken heeft zal het proces van eventuele behandeling, of nog beter de preventie hiervan, nog makkelijk zijn. Verdiep u daarom in aspecten zoals verslavingshulp en de kenmerken van verslaving. Ook is het goed om stil te staan bij de gevolgen die een verslaving binnen uw bedrijf kan betekenen. Zo vormt een verslaafde vrachtwagenchauffeur of zorg werknemer een direct gevaar voor andere mensen. 

 

4. Betrek een professional 

In alle situaties is het goed om een professional te betrekken. Dit kan een bedrijfsarts zijn die alleen adviseert of ook behandeld. Recovery Caddy kan ook in veel van dit soort situaties een helpende hand bieden. Soms kunnen de verhalen of adviezen van een professional net de doorslag geven voor mensen om de stap te zetten naar erkenning van het probleem. Sommige mensen zijn zich simpelweg niet bewust van hun verslaving of groeiende behoefte. Kennis van iemand die hiervoor geleerd heeft of spreekt uit eigen ervaring kan hierbij helpen. 

 

5. Afspraken maken over hulp en biedt perspectief

Mijn laatste tip is om een verslaafde het gevoel te geven dat er ruimte is om zichzelf te helpen. Dit kan alleen, met uw hulp of met de hulp en diensten van professionals zoals Recovery Caddy. Toon begrip en hulp zodat iemand zich nooit opgelaten zal voelen om de stap te zetten zichzelf naar beterschap te leiden. 

Mocht u meer vragen hebben over de preventie of behandeling van een verslaafde op de werkvloer, aarzel dan niet en neem contact met mij op. Wij zijn van 9:00 tot 22:00 bereikbaar voor alle vormen van communicatie wat betreft verslavingen. Vragen, adviezen of simpelweg een luisterend oor zijn allemaal mogelijkheden waarbij Recover Caddy u kan helpen.