Familie en verslaving

Verslaving wordt niet voor niets een familieziekte genoemd. Ook de naaste omgeving van een verslaafde wordt meegesleurd door de destructieve kracht van een verslaving. Daar is geen ontkomen aan. Mijn eigen familieleden zullen het stuk voor stuk beamen. Het leven met een verslaafde leidt onontkoombaar tot wanhoop bij iedereen in zijn of haar directe omgeving. Hun belofte – ‘Heus, ik stop er nu echt mee’ – is telkens weer een loze belofte gebleken. Leugens en bedrog worden ingezet om iedere keer weer recht te praten wat zo vreselijk krom is.

Recovery Caddy

Ik kan je helpen om met die schijnbaar uitzichtloze situatie om te gaan. Ik kan je adviseren wat de beste manier is om je dierbare verslaafde uiteindelijk weer op het rechte pad te krijgen. Dat is het gezamenlijke doel. Bedenk daarbij wel heel goed dat jij – partner, vriend, familielid of collega – niet de schuldige bent. Jij hebt de verslaving niet veroorzaakt en jij kunt de verslaving ook niet beheersen en controleren.

Je kunt wel een belangrijk deel van de oplossing zijn. Er zijn zaken die wel in jouw macht liggen. Ik kan het weten en je als ervaringsdeskundige de juiste handvatten aanreiken om met het lastige en soms verwarrende proces op weg naar volledig herstel om te gaan.

De verslaafde wil (weer) een poging doen te stoppen. Wat te doen?

Goed nieuws, zeker als hij of zij aangeeft er serieus en vol motivatie voor te gaan. De eerste stap is gezet. Wat kan jij doen om een zo vruchtbaar mogelijke rol te spelen in wat komen gaat?

  • Het zal lastig zijn, maar probeer niet te veroordelen.
  • Ga niet mee in het verdoezelen van gedrag.
  • Luister zonder direct advies te geven. Vaak wil iemand gewoon zijn verhaal kwijt.
  • Maak duidelijk dat er grenzen zijn om het geheel beter te maken. Niet om te corrigeren.
  • Toon interesse voor aspecten van het hersteltraject.
  • Vraag indien nodig hulp van arts, psycholoog of andere professionals.

Kansen en mogelijkheden

Jullie leven zal veranderen. Terugkijken op het verslaafde leven heeft geen zin. Dat is verleden tijd. Het is nu essentieel om het leven met een naaste in herstel te zien als een blanco vel dat jullie samen gaan vullen met kansen en mogelijkheden. Een belangrijke uitdaging is ervoor te zorgen dat er een leefsituatie ontstaat waarin valkuilen tot het minimum beperkt worden en dat je tegelijkertijd samen een zinvol en plezierig leven gaat leiden.

Helpende handenMet Recovery Caddy help ik je een helder en constructief plan op te stellen. Een plan dat werkbaar en gebaseerd is op de praktijk. We maken een reële planning, van dag tot dag of voor een bepaalde periode. Daarmee worden de dagelijkse taken zichtbaar zodat de focus gericht is op het herstel zonder de dagelijks praktijk uit het ook te verliezen.

Coach & Companion

Zie mij als een goede vriend van de familie die heel graag wil dat jullie je doelen samen bereikt. Ik kan op twee manieren helpen en ondersteunen:

Als Recovery Coach. Samen met je dierbare stellen we op structurele wijze doelen en maken daarvoor een haal- en werkbaar plan van aanpak met een vooraf bepaald tijdspad.

Als Recovery Companion. Als er ook behoefte is aan meer praktische en directe ondersteuning in het dagelijks leven van je dierbare. Bijvoorbeeld als je het prettig vindt dat er een metgezel is op weg naar een meeting of een sociale gebeurtenis. Of als je mij als gesprekspartnernodig hebt als er een familiegesprek gaat plaatsvinden. Ik ben 24 uur per dag beschikbaar.

Neem contact op en maak een afspraak. Je kunt ook bellen of mailen voor extra informatie.

 

Neem nu contact op met Jeroen