‘Ik ben alcohol verslaafd’. Je hoort het zelden. Logisch, want een verslaafde geeft niet graag toe verslaafd te zijn. Een groot deel van het verslaafd zijn, zit hem in de ontkenning. Hierdoor neemt de verslaving een persoon in haar macht. Ongeacht de gevolgen; ongeacht de noodkreten vanuit de directe omgeving, zelfs fysieke en geestelijke mankementen doen geen alarmbellen rinkelen. Ik ken deze situatie, want ik heb er zelf ook in gezeten. Ik ben Jeroen Otter. Vanuit de naam Recovery Caddy biedt ik verslaafden persoonlijke hulp in hun herstel. Dit doe ik door middel van begrijpelijke, hands-on terugval preventie en structurele ondersteuning aan mensen die worstelen met, of in herstel zijn van hun verslaving.

Ik denk dat ik of iemand uit mijn directe omgeving alcohol verslaafd is

Alcohol zit in zeer grote mate verweven in onze maatschappij. Drinken wordt gedaan met vrienden, familie, collega’s, etc. Een deel van de mensheid kan maat houden in deze maatschappij vol met prikkels. Jammergenoeg zijn er ook heel veel mensen die vallen onder de groepen probleemdrinkers en alcoholverslaafden. Hoe dit tot stand komt? Dat is afhankelijk per persoon en situatie. Vanwege het torenhoge aantal aan (alcohol) verslaafden in Nederland, en de wereld, zijn er criteria opgesteld waar ‘de ernst van stoornissen in het gebruik van middelen’ wordt vastgesteld. Deze elf criteria worden de DSM-V genoemd. Voldoe jij of iemand uit jouw omgeving aan twee of drie criteria dan heb je volgens het DSM een milde stoornis in het gebruik van middelen. Voldoe je aan vier of vijf criteria dan is er sprake van gematigde (moderate) stoornis en bij zes of meer symptomen is er sprake van een ernstige stoornis. Onderstaand de elf criteria, waarbij volgens alcoholonderzoeker Jellinek en mijn eigen ervaring het controleverlies centraal staat bij alcoholverslaafden.

  • Vaker en in grotere hoeveelheden gebruiken dan het plan was;
  • Mislukte pogingen om te minderen of te stoppen;
  • Gebruik en herstel van gebruik kosten veel tijd;
  • Sterk verlangen om te gebruiken;
  • Door gebruik tekortschieten op het werk, school of thuis;
  • Blijven gebruiken ondanks dat het problemen meebrengt in het relationele vlak;
  • Door gebruik opgeven van hobby’s, sociale activiteiten of werk;
  • Voortdurend gebruik, zelfs wanneer je daardoor in gevaar komt;
  • Voortdurend gebruik ondanks weet hebben dat het gebruik lichamelijke of psychische problemen met zich meebrengt of verergert;
  • Grotere hoeveelheden nodig hebben om het effect nog te voelen oftewel tolerantie;
  • Het optreden van onthoudingsverschijnselen, die minder hevig worden door meer van de stof te gebruiken.

Dankzij mijn ervaring kan ik helpen

Zoals ik al eerder beschreef, ben ik ook jarenlang gegrepen geweest door de kracht die verslaving heeft. Nadat ik in 2015 nuchter de clinic uitliep, ging een nieuwe wereld voor mij open. Een wereld met veel onbeantwoorde vragen. Tijdens deze periode van het hersteltraject had ik behoefte aan meer ondersteuning en begeleiding. Op mijn eigen weg naar zinvolheid kwam de ‘mentor rol’ op mijn pad. Het delen van mijn ervaringen en hulp bieden aan degene die in een vergelijkbare situatie als mij verkeren bleek veel voldoening te geven. Vandaar het besluit om een opleiding tot verslavingscoach te gaan volgen. Na deze succesvolle afronding ben ik actief als Recovery Caddy! Door mijn kennis binnen de wereld van de verslaving kan ik mij inleven in de situatie waarin verslaafden zitten, maar ook weet ik wat er nodig is om naar de gewenste situatie te gaan.

Ik ben jouw caddy

Ben je bekend met de sport: golf? Dan weet jij dat de caddy de persoon is die de golfer gedurende zijn hele wedstrijd assisteert. De caddy zijn doel is het beter laten presteren van de golfer. Dit doet hij aan de hand van adviezen, informatieverstrekking en andere manieren van ondersteuning. Ik vervul deze rol ook in jouw traject van herstel. Tijdens dit traject help ik door een luisterend oor te bieden, mijn ervaringen te delen maar voornamelijk echt klaar te staan tijdens de moeilijke momenten. Hierdoor ga jij beter presteren! Onderstaand zijn voorbeelden van mogelijkheden wat Recovery Caddy doet in de praktijk.

  • Hulp bij juiste keuze behandelingstraject
  • Ondersteuning richting familie en werkomgeving
  • Begeleiding bij contact met mogelijke schuldeisers
  • Indien nodig, juridische of financiële hulp inschakelen
  • Transport van en naar 12-stappen meetings of kliniek
  • 24/7 bereikbaar voor morele en praktische ondersteuning