De vraag die door veel mensen wordt gesteld is: ‘Wat is verslaving?’. Een begrijpelijke vraag. In Nederland zijn er namelijk ruim 1.7 miljoen mensen verslaafd. Dit betekent dat 1 op de 10 Nederlands gegrepen wordt door de ‘ziekte’ verslaving. Voordat we ingaan op de waarom en hoe, beschrijven we eerst wat een verslaving is. Verslaafd zijn, kan het beste omschreven worden als een ziekte waarbij je fysiek en/of mentaal afhankelijk bent geraakt van een middel of een gewoonte. Het kantelpunt is het moment dat het gebruik van middelen of het handelen naar gewoontes niet meer vanuit eigen wil gebeurt, maar vanuit een interne drang. In andere woorden; willen wordt moeten! Het is dus mogelijk om verslaafd te zijn aan genotsmiddelen zoals alcohol of drugs, maar ook aan gewoontes, zoals bijvoorbeeld: internetgebruik, sex of gokken. Het gedrag en handelen van een verslaafde is enkel gericht op het verkrijgen en tot zich nemen van middelen. In het geval van bijvoorbeeld gokverslaving staat alles in het teken om te handelen naar de gewoonte. De verslaving komt tot uiting doordat men niet meer kan functioneren wanneer zij geen gehoor geven aan de verlangens van hun verslaving. Eerder schreven wij ziekte met aanhalingstekens. Dit heeft als reden dat verslaving door veel mensen als een keuze wordt gezien. Het tegendeel is echter waar.
Is een verslaving een ziekte?
Niet verslaafden zullen in veel gevallen verslaving als een keuze zien. Wetenschappelijk onderzoek heeft echter aangetoond dat verslaving een chronische hersenziekte is die iedereen kan treffen. Dit heeft te maken met drie verschillende aspecten van de hersenen. Namelijk het beloningscentrum, waar stoffen worden vrijgegeven die een prettig gevoel geven. Deze stoffen heten dopamine. Zowel genotsmiddelen zoals drugs en alcohol of bepaald gedrag/gewoontes zorgen ervoor dat de hersenen dopamine afgeeft. Volgens onderzoek spelen genen ook een rol in de verslavingsgevoeligheid van de mens. Er is namelijk een bepaald gen die ervoor zorgt dat het ‘geluksstofje’ dopamine minder gevormd wordt. Hierdoor worden bepaalde gevoelens, zoals euforie en geluk, minder snel ervaren. Het gebruik van drugs, alcohol, etc. kan dit proces echter wel stimuleren. Door dit gebruik ervaren zij een zeer krachtige en positieve ervaring, waardoor zij vatbaarder zijn voor middelen en gewoontes dan anderen. Naast het erfelijke aspect, zorgt frequent gebruik ook voor een afname in dopaminereceptoren. Dit resulteert in een gewenning aan de middelen, waardoor grotere hoeveelheden en frequenter gebruik nodig zijn voor het oorspronkelijke effect. Langdurig gebruik zal daardoor voor de rest van het leven voor verandering in de hersenen zorgen. Daarom spreken we van een hersenziekte: de hersenen functioneren na langdurig gebruik niet meer zoals daarvoor.
Hoe ontstaat een verslaving?
Deze vraag is niet met één antwoord te beantwoorden. Het ontstaan van een verslaving is namelijk afhankelijk van de eerder genoemde aspecten en factoren. In de meeste gevallen ontstaat een verslaving geleidelijk. Sporadisch gebruik voor de gezelligheid, of door gevoelens zoals stress, werkdruk en onzekerheid, kan overgaan in steeds frequenter gebruik. Ook zet het ene middel de deur open voor sterkere middelen, omdat het oorspronkelijke effect niet meer te behalen valt.
Wat zijn de kenmerken en symptomen van een verslaving?
Een verslaving heeft psychische, lichamelijke en sociale gevolgen. ‘Dankzij’ mijn jarenlange verslaving weet ik wat je doormaakt. Zelf heb ook alle onderstaande symptomen ondervonden. Dus ben jij klaar met jouw verslaving (of die van iemand uit jouw omgeving)? Recovery Caddy staat als het moet 24 uur per dag voor je klaar om ervoor te zorgen dat jij de meest heftige gevolgen van verslaving te boven komt!
- Er is een steeds grotere dosis nodig om hetzelfde effect te bereiken.
- Zonder het middel of gewoonte kan je niet goed functioneren. Deze verschijnselen nemen af wanneer weer gebruikt of gewoonte uitvoert.
- Steeds frequenter gebruik.
- Mislukte pogingen om te minderen of stoppen.
- Constante gedachtes aan gebruik of het verkrijgen van middelen.
- Verandering in gewoontes en bezigheden zoals werk en hobby vanwege gebruik.
- Gebruiken ondanks het besef van lichamelijke en psychische gevolgen/problemen.
- Problemen met het voldoen aan verplichtingen in het dagelijks leven.
Nuchter worden en blijven?
Ben jij klaar met jouw verslaving of heb jij hulp nodig tijdens het herstel? Ik kom graag met je in contact om een persoonlijk plan op te stellen! Samen kunnen wij ervoor zorgen dat jij dit traject doorstaat zonder in (te veel) valkuilen te trappen. Het lijkt ver, maar een zinvoller en gelukkiger leven is dichterbij dan je denkt!