Sommigen van ons ondervinden een grotere aandrang om meer of vaker thuis te drinken tijdens de Corona crisis. Deze onzekere tijden zijn een gevaarlijk geschikte voedingsbodem voor innerlijke onrust. Het land ligt bijna plat en sociaal contact is zo’n beetje een schaars goed geworden. Thuis drinken is plots een issue. Of juist een kans?

Voor veel mensen is het leven tijdens de Corona crisis een emotioneel kwetsbare en instabiele tijd. We hebben meer vrije tijd dan ons lief is. De verveling slaat dan al snel toe. Sommigen van ons ondervinden hierbij een grotere aandrang om meer of vaker te drinken. Dit om de stress, irritatie en onzekerheid het hoofd te bieden. Hoe verleidelijk is het om in deze donkere tijden ook het innerlijke licht uit te doen en te verdwijnen in vergetelheid door te grijpen naar drank of andere “rustgevers”?

In het leven “toen Corona nog niet bestond” vroeg je jezelf waarschijnlijk ook al eens af of je dagelijks drinken nog wel acceptabel was. Door de sleur van werk en sociaal verkeer kon je deze vraag vaak nog wegwuiven en het antwoord erop uitstellen. Maar nu worden sommigen van ons pijnlijk hard geconfronteerd met ons drankgebruik. Je kunt er letterlijk niet meer voor weglopen.

Zoektocht naar een ontsnappende roes

Tijdens de huidige “intelligente lock-down” (Dank Mark Rutten voor deze taalverrijking) word je bijna gedwongen om in je eigen cocon te kruipen. Alle prikkels laten voor wat ze zijn en je puur bezig te houden met jezelf en je directe omgeving. Een uitdaging op zich.

Kinderen schoolvrij, vrouw- of manlief permanent aan je zijde en geen afleiding buitenshuis. Ga er maar aanstaan. Drank fungeert daarbij als smeerolie. Overal verkrijgbaar, zelfs wanneer de meeste winkels voor andere artikelen momenteel massaal de deuren sluiten. Het haalt de scherpe randjes eraf en lijkt de doelloze dag net wat meer kleur te geven. Met de nadruk op lijkt, want uiteindelijk brengt het lusteloosheid, irritatie, katers en schuldgevoel. En daarbij; juist nú is het zaak om fit en gezond te blijven.

Flashback: Vrijwillige Lock-Down

Vier jaar geleden koos ik voor een vrijwillige “lock-down”. In dertig jaar tijd had ik zorgvuldig een forse alcoholverslaving opgebouwd die uiteindelijk zijn tol eiste. Het leven glipte uit mijn handen. Lichamelijk en geestelijk aan het eind van mijn Latijn. Ik zag geen andere uitweg meer dan de stap te nemen om mezelf onder klinische behandeling te stellen. Zes weken afgezonderd in een verslavingskliniek op de Veluwe. Geen buitenwereld, geen communicatie, alleen contact met lotgenoten en behandelende staf. Het volgen van een zwaar mentaal en fysiek programma vulde mijn dagen. In mijn geval bracht deze sociale afzondering dus uitkomst.

Toen ik na mijn behandeling de afkickkliniek uitkwam, begaf ik mij als een schuw hert in de grote boze buitenwereld. Na weken van veilige isolatie was het tijd om niet drinkend de maatschappij onder ogen te komen. Een hele klus. Dagelijkse zaken zoals boodschappen doen, naar de voetbalclub en werken vormden voor mij een enorme uitdaging. Een situatie vergelijkbaar met het moment als we straks met zijn allen weer in contact mogen en “social distancing” niet meer aan de orde is.

Verbinding zoeken, meer dan een spirituele gril

Als ik één ding geleerd heb in mijn gevecht tegen mijn drankverslaving, is het dat je altijd de verbinding moet zoeken. In contact gaan en delen. Juist over je dagelijkse strijd om niet steeds vroeger op de dag te beginnen met drinken. Over de afspraken die je met jezelf hebt gemaakt over die twee wijntjes bij het eten, die je nu per dag harder schendt. Of misschien wel over je ontdekking dat jouw “sociaal en recreatief gebruik” toch wat hardnekkiger blijkt te zijn dan je dacht en problematische vormen begint aan te nemen.

Het helpt enorm om je onzekerheid uit te spreken. Laat mensen weten dat je worstelt met je drinkgedrag. Je zult verbaasd zijn hoeveel positieve en begripvolle reacties je krijgt.  Delen vormt ook een extra barrière voor jezelf om te drinken. Je zult eerder gewezen worden op je drinkgewoonten. Je zet hiermee als het ware alle achterdeurtjes naar de fles dicht. En die mensen die niet of negatief reageren? Ben blij dat je ervan af bent!

Na de drank, na de drank; Er is leven, er is leven na de drank

Een groot voordeel van nu veel tijd hebben, is dat je jezelf goed kunt voorbereiden op wanneer alles weer “normaal’ zal zijn. Wanneer het sociale verkeer weer op gang komt en je de onvermijdelijke borrels, stapavonden en feesten zult bezoeken. Je moet als het ware weer in het gareel van de dagelijkse discipline. Niet meer drinken wanneer, hoeveel en waar jij het wilt. Je zult weer geconfronteerd worden met controle en sociale druk. “Kom op, neem er nou ééntje, we hebben toch wat te vieren?” “Hé? Drink jij niet meer? Waarom niet?” Zo maar een paar vragen die je geheid tegen gaat komen.

Als je al met je omgeving hebt gesproken over jouw twijfels en worsteling met drankgebruik tijdens de coronacrisis, ben je voorbereid. Mensen zullen minder geneigd zijn je onder druk te zetten en waarschijnlijk zelfs hun bewondering uiten over je prestatie om nu nog steeds niet te drinken.

Je doet het zelf, maar je bent niet alleen

Wellicht geeft deze bizarre “corona tijd” jou de mentale ruimte om je probleem met drank eindelijk eens te tackelen. Iets wat je leven al een tijdje een onbevredigende draai gaf en een grauwe sluier legde op alles wat je deed nu eens definitief aan te pakken. Soms hebben we een crisis nodig om tot inzicht en actie te komen en eindelijk de raderen van verandering in gang te zetten. Bedenk daarbij dat je niet de enige bent en dat het geen schande is dat je een probleem hebt met je (drank)verslaving. Het zou wel een schande zijn als je er niets aan doet.

De enige die dat kan bepalen ben jij zelf. Bedenk daarbij altijd dat er een grote groep mensen bestaat die met hetzelfde dilemma worstelt en er al mee aan de gang gegaan is. Je hoeft het dus niet alleen te doen. Zoals gezegd, de sleutel ligt in de verbinding.

Graag deel ik mijn ervaringen met diegenen die al worstelden met hun drankgebruik en er nu mee aan de slag willen. Met hen die het niet zeker wisten, maar nu toch wel erg geconfronteerd worden met hun gedrag. Tegen hen zeg ik; zoek verbinding!

Ga je de uitdaging aan?

Ik ben beschikbaar voor gesprek, chat of ontmoeting om hierover eens van gedachten te wisselen. Gewoon eens tegen een ervaringsdeskundige aanhouden wat je dwarszit, waar je twijfels liggen en wat je juist in deze dreigende tijden onzeker maakt. Maar als belangrijkste: je op weg te helpen om dit gedrag en gevoel achter je te laten.

Niet alleen nu in tijden van crisis, maar ook als straks het stof is gaan liggen en je weer “gewoon” de maatschappij in gaat. Want je situatie onder ogen zien en er wat aan doen is één ding. Het vasthouden en er naar gaan leven een tweede.

Neem contact met me op. Samen kunnen we bekijken waar jouw specifieke uitdagingen liggen. Misschien is alleen je hart eens luchten jouw start van een prettig, nuchter, leven. Of is in jouw geval een serie van gesprekken geschikter. Maakt niet uit, ik sta je graag te woord. Klik op de button hieronder, of ga naar: www.recoverycaddy.nl

Neem nu contact op met Jeroen