Coke verslaafd
Cocaïne is een van de meest bekende drugs onder gebruikers en niet-gebruikers. De witte lijntjes en de bekende opgerolde bankbiljetten komen vaak voor in films. Jammergenoeg weerspiegelen deze films ook daadwerkelijk de realiteit. In Nederland zijn er naar schatting 40.000 mensen verslaafd aan cocaïne. Het gebruik van coke komt voor in allerlei lagen van de maatschappij. Ook leeftijd hoeft geen rol te spelen. Coke verslaafd worden is namelijk heel snel gebeurt. Er zijn heel veel momenten waarop men in aanraking kan komen met coke gebruik. Denk aan standaard voorbeelden, zoals: uitgaan, festivals, lange dagen op kantoor, etc. De kans echter dat het moment van gebruiken zelf te bepalen is, blijkt in de praktijk bijzonder laag. Het energieke gevoel dat coke geeft, is heel erg verslavend. Doordat tijdens het gebruik van coke allerlei uiteenlopende ‘voordelen’ ontstaan worden de ‘nadelen’ weggemoffeld. Oftewel; het begin van een probleem, genaamd verslaving. Het gewenste effect tijdens coke gebruik wordt al snel minder heftig, waardoor men vaker en meer gaat gebruiken. Al snel heeft coke de controle over de persoon in plaats van ondersom. Hierdoor is functioneren zonder gebruik niet mogelijk. In deze situatie is de gebruiker coke verslaafd! Op deze pagina beschrijf ik, de Recovery Caddy, over de kenmerken van verslaving, de risico’s van cokegebruik en de mogelijkheden tot herstel!
Kenmerken van verslaafd zijn
Ik weet hoe het is om verslaafd te zijn. Jarenlang worstelde ik met verslaving. Telkens probeerde ik te stoppen, maar succesvol was ik nooit. Al de beloftes die ik maakte, kwam ik niet na. Niet alleen mijn familie, vrienden en collega’s nam ik in de maling, maar vooral mezelf. In plaats van minder gebruiken, werd het steeds matelozer. Na verloop van tijd was ik de grip op mijn eigen leven compleet kwijt. Eenzaamheid overheersten, terwijl ik een prachtig gezin had (en gelukkig nog steeds heb). Nadat mijn lichaam en artsen zeiden dat het weleens snel over voor mij kon zijn, liet ik mezelf opnemen. Eindelijk durfde ik toe te geven dat ik een verslaving had. Inmiddels help ik (herstelende) verslaafden en hun omgeving door mijn eigen ervaring te gebruiken in de begeleiding van het afkick- en hersteltraject. Want ook ik had onderstaande kenmerken:
- Vaker gebruik en in grotere hoeveelheden dan dat oorspronkelijk het plan was.
- Pogingen om te minderen of te stoppen, mislukken.
- Het gebruik en het herstel van dit gebruik kost veel tijd.
- Sterk verlangen naar gebruik.
- Door gebruik wordt er te kort geshoten op werk, op school, of thuis.
- Continu gebruik, ondanks het ontstaan van problemen op relationeel vlak.
- Gebruik zorgt voor problemen tijdens hobby’s, sociale activiteiten, of werk.
- Voortdurend gebruik, zelfs in gevaarlijke situaties
- Voortdurend gebruik, ondanks het besef dat gebruik lichamelijke of psychische problemen met zich meebrengt.
- Grotere hoeveelheden zijn nodig om eenzelfde effect nog te kunnen voelen. Dit wordt ook wel tolerantie genoemd.
- De ontwenningsverschijnselen die minder hevig optreden door meer van de stof te gebruiken.
Hoe herken ik een coke verslaving?
Bovenstaande kenmerken komen veel voor bij allerlei soorten verslavingen. Ook een cocaïne verslaving is hieraan te herkennen. Toch zijn er een paar extra kenmerken waardoor er vrijwel zeker sprake is van een coke verslaving.
- Verwijde pupillen en bloeddoorlopen ogen
- Littekens van naalden (bij spuiten)
- Wit poeder op bezittingen
- Onnatuurlijk reageren (extra opgewekt, impulsief of agressief)
- Vaak de kamer verlaten (voor hergebruik of wc bezoek)
- Verminderde eetlust
De risico’s van coke in het kort
Vaak worden er grapjes gemaakt over de plantaardige herkomst van coke. Het klopt; Coke wordt gemaakt van de cokastruik. Desalniettemin is coke enorm schadelijk zowel geestelijk als lichamelijk. Op korte en lange termijn is de afhankelijkheid van cocaïne een zeer groot risico. De hersenen werken hierdoor namelijk niet meer zoals ze eerst deden. Kortom; de hersenen worden aangetast, waardoor vreemd gedrag en vervelende gevoelens zich gaan voordoen. Veel voorkomend gedrag bij coke gedrag zijn: zelfoverschatting, agressiviteit en achterdochtigheid. Vaak ontstaan er ook physische problemen zoals: slapeloosheid, paniekaanvallen, waanvoorstellingen en depressies.
Het lichaam reageert ook erg slecht op over- en regelmatig gebruik van coke. Dit lijdt tot veel fysieke ongemakken, zoals: pijnlijke neus, nier- en hartinfacteren, verdwijnende reuk- en smaakvermogen, hart- en vaatziekten, lever- en nierschade en epilepsie. De risico’s van coke gebruik zijn buitengewoon verontrustend. Desondanks wordt het gebruik gewoon voortgezet wanneer men echt verslaafd is. Het verkrijgen van de juiste hulp is essentieel in het afkick- en hersteltraject.
Krijg hulp van een ervaringsdeskundige
Niet iedereen is hetzelfde. Elke verslaving is anders en met name de verschillen tussen personen is enorm. Ik weet het, want na een jarenlange worsteling ben ik clean. Het is tijd dat jij of jouw dierbare dat ook wordt! De stap is groot, maar geloof mij, het is het waard! Ik sta dagelijks klaar om jou en je directe omgeving te helpen gedurende de weg naar een beter leven; een zinvol leven. Neem gerust contact op om informatie te ontvangen of een afspraak te maken!