Een van de veelgestelde vragen is: ‘Wanneer ben je verslaafd?’. De meningen van professionals zijn hier over verdeelt, toch komen enkele definities vrijwel overeen. Eén van de definities van verslaving is: een onweerstaanbare behoefte om middelen te gebruiken, onafhankelijk van de lichamelijke behoefte. Hierdoor kan er geconcludeerd worden dat verslaving hand-in-hand gaat met afhankelijkheid.

Wat zijn de symptomen van verslaving?

Na jarenlang onderzoek zijn er nog steeds meningsverschillen tussen professionals over verslaving en de symptomen. Onderstaande symptomen zijn het meest beschreven:

  • Afhankelijk zijn van een middel, zowel lichamelijk las psychisch;
  • een toenemend gebruik om het gewenste effect te kunnen ervaren;
  • het krijgen van ontwenningsverschijnselen wanneer men niet gebruikt. Deze verschijnselen komen voor in de vorm van lichamelijke en geestelijke verschijnselen. Zweten en trillen zijn de meestvoorkomende lichamelijke verschijnselen. Geestelijke klachten zijn in veel gevallen in paniek raken en onrust in het hoofd wanneer er geen mogelijkheid is om te gebruiken;
  • de continue dwangmatige gedachte om te denken aan het effect, het verkrijgen of het gebruik zelf.

Hoe raak je verslaafd?

Het is een misvatting dat iedereen na enkele keren gebruik direct verslaafd is. In sommige gevallen kan het zelfs jaren duren. Dit is echter sterk afhankelijk van de persoon en het middel dat gebruik wordt. Heroïne, tabak en GHB zijn middelen waar je snel aan verslaafd raakt. Daarentegen duurt het langer bij middelen, zoals: alcohol, wiet en XTC. Het ontstaan (of niet ontstaan) van een verslaving kent allerlei factoren. Men kan namelijk erfelijk belast zijn met een aanleg van verslaving. Daarbij zijn er allerlei andere factoren, zoals: opvoeding, omgeving, karakter en gewoontes. Deze factoren zijn van invloed om diverse fasen van gebruik. Het begint namelijk met experimenteren. Afhankelijk van omgevingsfactoren wordt de volgende fase sociaal gebruik ingegaan. Mocht jij gevoelig zijn voor verslaving kan dit leiden tot overmatig gebruik of zelfs een ernstige verslaving.

Hoe herstel je van een verslaving?

Verslaving wordt ook wel een ziekte genoemd. Gedurende een periode ben je compleet afhankelijk geworden van verdovende middelen. Zowel op geestelijk als fysiek gebied zijn er problemen ontstaan. Het is enorm lastig voor verslaafden om toe te geven dat er überhaupt spraken is van een verslaving. Toch is dit een cruciaal moment. Staat een verslaafde open voor herstel dan is het mogelijk om de hulp van andere te accepteren. Elke gebruiker, situatie en middel is anders. Daarom is er geen eenduidig antwoord op de vraag: ‘Hoe herstel je van een verslaving?’. Wel zijn er verschillende methodes die in uiteenlopende situaties hebben geholpen.

Ik ben zelf jarenlang verslaafd geweest

Ik ben Jeroen Otter en ben sinds enkele jaren actief als Recovery Caddy. Na 40 jaar drankgebruik moest ik de keuze maken tussen een vervroegd afscheid van het leven of een zinvol leven. Lijkt een gemakkelijke keuze, maar dat was het niet! Ik was gevangen door de afhankelijkheid van mijn alcoholverslaving. Toch is het mij gelukt. Na een periode in een kliniek en de steun van mijn omgeving ben ik nu al jaren nuchter. Ik heb zingeving gevonden in het helpen en ondersteunen van lotgenoten. Zij die worstelen met hun herstel ondersteuning ik door middel van begrijpelijke, hands-on terugval preventie en structurele ondersteuning. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem gerust vrijblijvend contact op!